Sivistyssanoja

Mielessä on pyörinyt pitemmän aikaa kerätä mielenkiintoa herättäviä sanoja, joihin olen törmännyt mediassa. Olen miettinyt miten toteuttaisin kyseisen "sanakirjan". Uusi blogi vai olemassa olevaan blogiin muiden merkintöjen sekaan? Usean blogin ylläpitäminen vie kenties liikaa aikaa, ja blogimerkinnät saattaisivat "kadota virtaan" muiden blogimerkintöjen seassa. Siispä päätin tehdä uuden sivun olemassaolevaan blogiin.

UULAN SANAKIRJA

Asiasana, avainsana, hakusana, tunniste
linkki
Tekstin sisältöä ja aihetta kuvailevia sanoja, kertoo mitä tekstistä löytyy tai mitä käsittelee. Yleisimmin tunnettu käyttökohde hakukoneet (mm. Google) ja kirjastojen tieokannat.

Dioraama
WP, Pienoismallit.net
Pienoismalli, malleille on rakennettu myös autenttinen ympäristö. Osittain kolmiulotteinen maisemamalli tai asetelma, joka esittää esimerkiksi historiallista tapahtumaa tai tilannetta luonnossa. Käytetään yleensä museoissa elävöittämään ja havainnollistamaan näyttelyitä.

Easter egg, suomeksi pääsiäismuna
WP:Easter egg (interaction design), Pääsiäismuna (media)
Pääsiäismunalla on monta merkitystä. Perinteisesti pääsiäismunat ovat erään tiettyyn kristilliseen perinteeseen liittyvä koristeellinen kananmuna. Mutta nk. virtuaalinen pääsiäismuna on asia erikseen. Pääsiäismuna-termiä käytetään piilotetusta viestistä, vitsistä tai ominaisuudesta eri sähköisissä medioissa. Näitä esiintyy mm. elokuvissa, kirjoissa, tietokoneohjelmissa, verkkosivuilla ja videopeleissä. Termin käyttö piilotetun viestin/sanoman merkityksessä käytettiin ensimmäisen kerran 1970-luvulla, kun Atari-yritys huomasi piilotetun salaisen viestin Adventure-pelissä.

Elokuvissa ohjaajat voivat käyttää pääsiäismunana esimerkiksi cameo-rooleja tai mainintoja muista elokuvista (tulevista tai menneistä). DVD-julkaisuissa voi löytyä piilotettuja lisävalikoita, joista voi löytyä esimerkiksi poistettuja kohtauksia. Episodi-lehti on listannut artikkelissa DVD-julkaisujen pääsiäismunia.

Epifyytti, päällyskasvi
WP, Oulun yliopisto, Tieteen termipankki
Luonnontieteen/biologian termi, toisen kasvin päällä kasvava kasvi, kasvaa toisen kasvin päällä tai muutoin siihen kiinnittyneenä. Kreikan kielestä: epi- ('päällä') ja phyton ('kasvi'). Ei juurikaan (negatiivista) vaikutusta itse isäntäkasviin, toisin kuin loiskasveilla. Esimerkkinä Suomessa puiden rungoilla elävät sammaleet ja jäkälät.

Numismatiikka, rahatiede
Numismatiikka (WP), Suomen Numismaatikkoliitto
Rahojen ja mitalien tutkimusta; termiä käytetään myös rahojen ja mitalien harrastusluontoisesta keräilystä. Numismatiikan tutkimusaluetta myös muut maksuvälineet, kuten setelit ja muut arvopaperit sekä maksukortit kolikoiden ohella.

Sosiaalinen media, some
Vuorovaikutteinen ympäristö, johon mm. Facebook, blogit, Twitteri ja Instagram kuuluvat.

Svetisismi ja anglismi
Vieraan kielen (ruotsi, englanti) vaikutus suomen kieleen. Lainasanat, lauserakenne, kielioppi. Suomen kielelle epätyypillinen käyttäytyminen ta käyttö.

Termiset vuodenajat
WP, Ilmatieteenlaitos
Lämpötila (ja sää) pysyy tietyn lämpötila-asteikon sisällä tietyn ajan. Suomessa määritellään vuorokauden keskilämmön mukaan, muualla tarkastelujakso saattaa olla pitempi (viikko). Esimerkiksi Suomessa terminen kesä on silloin, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy +10 asteen yläpuolella.
* kevät: vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 0 asteen yläpuolelle
* kesä: lämpötila väh. +10 astetta
* syksy: lämpötila kork. +10 astetta
* talvi: lämpötila kork. 0 astetta

Throwback Thursday, lyh. #tbt
Somessa käytetty ilmaisu, jolla merkitään vanhat kuvat. Löyhänä kriteerinä voidaan pitää viiden vuoden ikää. Kuvat julkaistaan yleensä torstaisin, kuten nimityksestä selviää.

===
Linkit
Suomi on kekseliään sanasepon unelmakieli – ruotsia puhuva nyrpistelee uusille ilmaisuille, Yle Kulttuuri 16.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti