torstai 1. helmikuuta 2018

Pohdintaa postimerkeistä

Aikaa kun olin, lajittelin hieman postimerkkejä. Joulumerkkejä kävin läpi ja laitoin nk. tuplakappaleet tarjolle Instaan. (Esim. #stampfortrade-merkinnällä vaihdetaan merkkejä, kätevä juttu.)

Huomioni kiinnittyi merkkien hintaan. 1990-luvulla (1995) merkki maksoi 2 markkaa (0.35 euroa?). 15 vuotta myöhemmin 0.55 euroa. Kuinka paljon joulumerkki viime vuonna maksoikaan? Oliko 0.95€? Hinnat ovat nousseet... Ja tavallisen postin maksu on 1.40 euroa! Onneksi on vielä muutama aiemmin ostettu ikimerkki jäljellä. Ostettu aikana jolloin hinta oli alle euron / merkki...

Tein hieman taustatutkimusta, pikainen nettihaku postin hinnastoista. Hakukoneen tuloksia kaivellessani törmäsin postimaksukone-termiin. Yrityksillä on koneita, joihin on nimensä mukaan ladattu tietty määrä valuuttaa ja joka leimaa postin. Kutsutaan myös frankeeraus-termillä (ainakin itse). Löysin Postihistoria.info-sivuston, jossa on mielenkiintoinen artikkeli postikoneleimoista.

Linkit
Postin hinnasto

1 kommentti:

  1. Todella hienon kuuloiset kokoelmat sinulla postimerkkejä. Itsekin keräilen postimerkkejä sekä juhlarahoja ja muuta sellaista ja on kyllä aina niin ihanaa käydä itse läpi kokoelmiaansa. Tuo on kyllä totta, että postimerkkien hinnat ovat nousseet todella paljon, mutta minusta se on siitä, kun kirjeitä ja kortteja lähetetään nykyään myös vähemmän.

    VastaaPoista