keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Erikoiseuroja ja muuta höpinää

Kolikkokokoelmaa (1/2016)
Eilen tuli puhetta erikoiseuroista. Pohdin kuinka paljon liikenteessä, kuinka usein tulee vastaan erikoisempi kolikko.

Kerään itse(kin) erikoiseuroja. En aktiivisesti, laitan syrjään kun sellaisen hyppysiini saan. Kokoelmiini on kerääntynyt muutama kolikko vuosien varrella. Päivällä käyty keskustelu jäi kummittelemaan mieleen. Niinpä eilen illalla piti tehdä eräänlainen inventaario mitä kaikkea löytyykään kokoelmista.

31 erillaista kolikkoa yhdeksästä eri maasta. Edustetuin maa Suomi, luonnollisesti kun Suomessa asutaan. Espanjasta muutama kolikko, Kreikasta muutama, Saksasta useampi. Kaukaisin maa taitaa olla Kypros. Tosin kolikko ei ole erikoiseuro, mutta harvemmin sieltäpäin kulkeutuu valuuttaa tänne Pohjolan perukoille.

Vuodessa julkaistaan yleensä kaksi eri erikoiseuroa. Tutkailin Kolikot.com-sivuston erikoiseurot-osiota, jossa listattu julkaistut kolikot lyöntimäärineen aikajärjestyksessä. Lyöntimäärä suomalaisilla kolikoilla oli 500.000 ja 2.000.000 välillä. Olisko miljoona useammassa kolikossa? Eli kierrossa on aika monta kolikkoa...

Mitä erikoiseuroista maksetaan? Tai oikeastaan mitä niistä pyydetään (ei se joka pyytää, vaan se joka maksaa). Nimellisarvo on sen 2 euroa, yleisimpien kolikkojen keräily/myyntihinta liikkuu välillä 3€ - 5€. Kallein kolikko on kenties nk. risuraha, jonka hinta lähtee 15 eurosta ylöspäin. Ilta-sanomien artikkelin mukaan (9.11.2016) arvo on n. 20 euroa. Ja Huuto.netissä halvimmat hinnat taitaa olla juurikin 20€ luokkaa.

1 kommentti:

  1. Ihan hyvä määrä erilaisia kolikoita. Itselläni on vasta 9 erilaista kolikkoa kerättynä. Koska usein unohdan edes katsoa kolikot läpi ennen kuin maksan niillä. Enoni kerää markan seteleitä. https://www.kultakolikko.fi/vanhat-setelit

    VastaaPoista